Under Construction: Blauwdrukkers en feedbackers

Share

donderdag 5 augustus 2010

under-construction

Under construction is volgens wikipedia een melding die op een websites wordt geplaatst als er nog aan gewerkt wordt. Je ziet ze bijna nooit meer op websites, de plaatjes met spittende mannen als teken dat er aan de website gebouwd wordt. En terecht. Er hoort aan gewerkt te worden. Content is nooit af.

Daar zit ook tegelijkertijd het grote verschil met het schrijven van een boek. Alles moet perfect voor het naar de drukker gaat. En als er dan toch nog iets fout is dan komt dat pas bij de volgende druk.

Under Construction is van de experts die iets afmaken en zorgen dat het goed is. Niks geen feedback en daarop verbeteren. Niks inbreng van gebruikers.

Bij het maken van onze content is het niet ongebruikelijk dat er na de eerste publicatie binnen een paar weken al nieuwe versies of updates verschijnen. Omdat er toch nog foutjes inzaten of omdat er door de bouwers of door de gebruikers toch nog iets veel beters bedacht was. We zijn afhankelijk van gebruikers voor de inhoud van onze producten.

Ooit hebben we een digitale schil gebouwd voor een lesmethode. De uitgever had keurig een forum op internet waarop gebruikers konden reageren op het materiaal. Al vrij snel kwam daar een mededeling dat er een geluidsbestand onjuist was. Ik verwachtte van de uitgever snel een reactie met het verzoek om een update. Nooit gekregen…

Er zit een wereld van verschil tussen deze benaderingen. Het werken met een blauwdruk en wat bedacht is uitvoeren tegenover het werken met feedback en continue aanpassen en innoveren. Ik ben niet erg hoopvol over de toekomst van de blauwdrukkers.

(Visited 717 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*