Uitleggen

Share

zaterdag 16 januari 2010

13584535514_c2bb726231

Ik zit achterin de klas. Cursisten zijn aan het werk en de docent loopt rond. Een van de cursisten heeft een vraag over een formule. De docent legt uit hoe die formule aangepakt moet worden. Ik heb dit honderden keren zelf zo gedaan. Er komt een vraag en je legt als docent uit zonder verder na te denken.

Na de les vraag ik de docent of de cursist dit volgende week nog weet. Hij denkt even na en zegt dan resoluut dat deze cursist dat volgende week niet meer weet.

Als een cursist ons een vraag stelt geven we antwoord. Als we er even bij stilstaan, weten we dat het vaak maar heel weinig effect heeft.

Ik zeg niet dat we geen antwoord meer moeten geven op vragen van cursisten maar ik heb geleerd de vrijblijvendheid er af te halen. Altijd iets terugverwachten in welke vorm dan ook. Morgen uitleggen aan een andere cursist die het al beheerst of aan de hele klas of aan de docent. In ieder geval iets terug laten zien.

En ik probeer elke keer als ik een vraag van een cursist beantwoordt me af te vragen wat het effect is van uitleg alleen.

(Visited 79 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*